Preventief bewegen. Dit zijn de voordelen Mario Hofman

intro afbeelding

De cijfers liegen er niet om. De meeste ouderen bewegen veel te weinig, wat hen kwetsbaar maakt.

75% van de senioren in zorginstellingen is volledig inactief. Zij krijgen nooit de aanbevolen dagelijkse 30 minuten beweging.

50% van de bewoners in een zorginstelling komt 1 keer per week buiten en 1 op de 10 zelfs nooit.

Door genoeg te bewegen draag je bij aan een betere mentale en fysieke gezondheid. Maar wist je ook dat recent onderzoek laat zien dat dementie zich minder snel ontwikkelt als een oudere meer gaat bewegen? En dat bewegen een bewezen positief effect heeft op de gemoedstoestand? Buitenlucht doet mensen goed. Buiten zijn draagt bij aan een beter dag- en nachtritme. Verder vergroot het ook nog eens de eetlust en vermindert het agitatie en agressie.

Te weinig bewegen heeft een negatieve invloed op cognitie (achteruitgang van de hersenen, dementie), fysieke gesteldheid (osteoporose, incontinentie en valincidenten) en gedrag (angst, slaapritme)

Uiteraard hebben veel bewoners van een zorginstelling door hun leeftijd en ook door lichamelijke en psychische gebreken, een begrenzing in hun beweegmogelijkheden. Toch valt er vaak nog veel winst te behalen.

Een beweegtuin stimuleert senioren om regelmatig, op een ongedwongen manier te bewegen. Tegelijkertijd laten oefeningen zich direct vertalen naar het beter functioneren in het dagelijks leven en zorgen dat ouderen zich zelfverzekerder voelen in hun algemeen dagelijks handelen.

Een investering van 1 euro in preventieve beweging, resulteert in 10 euro kostenreductie. – Nationale Institute for Health and Welfare in Finland

slide
slide
Bewegen is het beste medicijn is tegen heel veel kwalen, maar ook in het voorkomen van allerlei ongemakken. Mario Hofman - Zorgexpert bij Yalp