Dit is de kracht van de beweegtuin Olga Commandeur

intro afbeelding

Een beweegtuin heeft naast een preventieve functie ook nog eens een revaliderende functie om ouderen gezond te houden. Ik help zorginstellingen om zo’n beweegtuin te realiseren. Maar wat is nou precies de kracht van zo’n beweegtuin?

De generatie ouderen van nu heeft vroeger meegekregen dat rusten belangrijk was als ze ergens last van hadden. Ook was er voor hen weinig mogelijkheid om aan sport en spel mee te kunnen doen. Het positieve is dat het door begint te dringen dat beweging juist het beste medicijn is tegen kwalen, maar ook in het voorkomen van allerlei ongemakken.

Senioren die vroeger niet zoveel beweging hebben gehad zijn heel makkelijk te onderscheiden van de rest. Maar juist deze senioren boeken veel progressie door het dagelijks bewegen op te pakken. Ze krijgen zelfs weer vaardigheden terug die ze eigenlijk al waren kwijtgeraakt. Door dagelijks bewegen krijgen ze weer controle over hun eigen lichaam. Er ontstaat zelfvertrouwen en er wordt kracht en coördinatie opgebouwd. Er zijn naast deze voorbeelden nog tal van voordelen die het bewegen met zich mee brengt: botten die sterker worden, gewrichten die beter smeren, een betere nachtrust en nog veel meer.

Het is belangrijk dat zorginstellingen het dagelijks bewegen stimuleert. Met een beweegtuin kan dit opgelost worden. De meerwaarde van zo’n beweegtuin betaalt zich meteen uit in het beter functioneren in het dagelijks leven. Verder is het natuurlijk ook goed voor het sociale aspect. Ouderen kunnen even lekker kletsen en voelen zich minder alleen.

Mijn doel is om alle ouderen in 2025 actief bezig te zien in een beweegtuin. Het liefst nog eerder zelfs. Het is tegenwoordig gewoon heel belangrijk in een samenleving waar het percentage ouderen steeds groeit en waar steeds meer zelfstandigheid wordt gevraagd.

slide
slide
slide
slide
"Door beweging krijgen ouderen vaardigheden terug die ze eigenlijk waren kwijtgeraakt. Denk aan kracht coördinatie, zelfvertrouwen en controle over het eigen lichaam. Daardoor wordt hun leegwereld weer wat groter." Olga Commandeur - vitaliteitscoach