Project in beeld It Merkelân

intro afbeelding

Een kasteel om samen in te spelen, rollen en rijden. Voor valide kinderen maar ook voor kinderen met een beperking. In Beetsterzwaag is dat mogelijk in een megagroot en nagelnieuw speelkasteel aan It Merkelân.

Twee jaar geleden, toen Revalidatie Friesland het honderdjarig bestaan vierde, ontstond het idee voor het speelkasteel. Olaf Stegeman, voorzitter van Stichting Speeltuinen Beetsterzwaag: “Ons dorp kent veel zorginstellingen en er zijn ook mensen die juist hier komen wonen vanwege die zorg. We zijn op zoek gegaan naar iets waarin kinderen samen kunnen spelen, dus ook in een rolstoel.”

Het speeltuinbestuur, waaronder alle vier speeltuinen van Beetsterzwaag en de skatebaan vallen, had al geconstateerd dat in de speeltuin aan It Merkelân diverse toestellen geruimd moesten worden. Ze voldeden niet meer aan de veiligheidseisen. “Die twee gegevens hebben we bij elkaar getrokken om samen spelen voor alle kinderen mogelijk te maken.” Daarvoor moest de speeltuin volledig op z’n kop.

Bij speeltoestellen leverancier Yalp vonden ze wat er nodig was: een megagroot toestel dat bespeelbaar en toegankelijk is voor jong en oud, valide en mindervalide. Kinderen in een rolstoel kunnen bijvoorbeeld het kasteel inrijden om samen met hun vriendjes te spelen. “Yalp heeft ons enorm geholpen. Voor hen is het een pilot, ze leren er zelf ook van.” De gehele speeltuin kreeg vanwege het nieuwe kasteel een facelift. Het toegangspad is opnieuw aangelegd en er kwam een nieuw pad naar het speelkasteel van ruwweg dertig meter omtrek.

Extra inspanning vergde de ondervloer. “Meestal wordt onder speeltoestellen valzand gebruikt. Dat kon hier niet vanwege de rollers en rijders. In samenspraak met de gemeente is voor rubbertegels gekozen.” Lovend is het speeltuinbestuur over de samenwerking met de gemeente. “Zij verzorgt het groot onderhoud, we doen zelf de kleine dingen. We zijn vaak in de speeltuinen en als er dan bijzonderheden zijn, geven we het aan contactpersoon Siep Oenema door. Hij is voor ons een waardevolle sparringpartner, denkt mee en doet heel veel. Problemen zijn in no-time verholpen.”

“De aanschaf was nooit van de grond gekomen zonder sponsoring. Het is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Van Teyens Fundatie, Gemeente Opsterland, Provincie Fryslân, Rabobank Drachten Friesland Oost, Talant, Cornelia Stichting en NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind).” Voor de toekomst is Stichting Speeltuinen Beetsterzwaag van plan de integratie tussen valide en beperkte kinderen verder uit te bouwen. “We willen graag nog wat kleine toestellen zodat er meer samen gespeeld kan worden en er meer begrip is voor elkaar.”

slide
slide
slide
slide
slide
slide